"A Batucada" Reusel

Instrumenten

foto1

Hieronder een overzicht van de instrumenten welke we met onze band bespelen:.

  • Surdo 1 en 2
  • Repinique
  • Snare
  • Timba
  • Tamborim
  • Chocalho
  • Agogo
  • Apito


Surdo1 en 2

surdo1

Surdo's zijn de grote bastrommels en zijn meestal in drie verschillende maten aanwezig, namelijk de primeira, de segundo en de tercheira (laagste, middelste en hoogste bas). De Primeira en de Segundo klinken als de klok in het ritme terwijl de Terceira wordt gebruikt om de variaties te spelen. De surdo's bepalen de hartslag van het samba ritme.

In het Braziliaans betekent Surdo overigens "Doof".

Repinique

rep1

De repinique wordt meestal bespeeld door de dirigent en een of twee gevorderde spelers. De repinique ondersteunt andere partijen van de band en wordt gebruikt voor het spelen van solo's, om breaks aan te geven en in een vraag en antwoord spel met de overige instrumenten. Bij de samba wordt de repinique met één hand en één stok bespeeld. Bij de sambareggae worden twee lange dunne kunststof stokken gebruikt.

Het geluid is luid en doordringend, zeker wanneer met de houten stok gelijktijdig op het vel én de rand wordt geslagen.

Snare

snare1

De caixa, de iets hogere malacacheta en de iets lagere en grotere tarol zijn allemaal Brazilaanse varianten van de snaredrum zoals wij die kennen. Meestal wordt op de snare kant van het vel gespeeld.

Caixas vormen samen met de surdo's de "keuken" van de band. De keuken zorgt voor de typerende stuwende "groove" van de bateria. Iedere Bateria in Rio de Janeiro heeft zijn eigen kenmerkende caixapatronen.

Timba

timba1

De timba is de "Samba" uitvoering van de Braziliaanse atabaque zoals die bij Capoeira wordt gebruikt. De timba zal velen doen denken aan de Afrikaanse djembé of de Cubaanse conga. De timba heeft echter een kunststof vel en is vaak hoger gestemd dan de djembé of de conga.

De timba wordt vooral bij bahiaritmes gebruikt en laat de Afrikaanse oorsprong van de Braziliaanse sambamuziek horen.Tamborim

tamborim1

De tamborim is een fel klein handtrommeltje dat met een stok, bestaand uit één of meer dunne stokjes, bespeeld wordt.

Tamborimspelers ondersteunen het ritme, bepalen de melodie en spelen met hun stemmige geratel de swingende variaties in het ritme.Chocalho

chocalho1

De chocalho is gemaakt van meerdere metalen schellen gemonteerd binnen een aluminium frame waarmee in de maat heen en weer wordt geschud.

Een chocalho maakt een onmisbaar scherp geluid dat met name in de Rio bateria's samen met de caixas sterk de feel van het ritme bepaalt.Agogo

agogo1

De agogô is een meertonige uitvoering van de cowbell. Er zijn 2-,3- en 4-tonige varianten van de agogô. De bellen worden tijdens het spelen af en toe tegen elkaar gedrukt voor een speciaal effect.

Dit instrument geeft een melodieus accent en zorgt vooral bij de samba voor het typerende geluid.Apito

apito

Tweetonig fluitje, wordt traditioneel gebruikt door de bandleider om iedereen te attenderen op een naderende break of wisseling van het ritme. Soms wordt de apito ook gebruikt als aanvulling op een ritme.A Batucada.nl Sambaband Reusel - De Mierden